RSS csatorna

Arcdiagnosztika

Posted on

Az ajkak mondanivalója – a keleti arcelemzés szerint

Jellegzetes izom-mozdulataink idővel szinte bevésődnek a bőrbe, így jellegzetes ráncok alakulnak ki. Ezek az ismert nevető- vagy keserűségráncok az arcon, amelyekért – egy mondás szerint – húszéves kora után mindenki felelős.

A telt, enyhén kifelé forduló ajkak egyedülállóan az emberre jellemzőek az élővilágban. A majmok szája például vonalként záródik, nincs is ajkuk. Ennek oka – a szemöldök kialakulásához hasonlóan – a kommunikáció lehet. Egy látványos, a bőr színétől elütő ajak mozgása sok mindent elárul – szavak nélkül is – a tulajdonosáról.

A néphagyomány szerint a széles száj falánkságra utal. „Nagymama, miért olyan nagy a szád?” – kérdezi Piroska, közvetlenül felfalása előtt. A Kisgömböc tátott szája is mindent elnyel. A széles szájú ember szinte habzsolja az életet. Nézzük csak meg Julia Robertset a Pretty Woman-ben! Talán emiatt lehetséges, hogy az ellenkezője – az úgynevezett „rózsabimbóajak”, amelyet a századelő képeslapjain oly gyakran láthatunk –, egy olyan korban volt ideál, amikor a hölgyektől szemérmes visszafogottságot, mértéktartást, étkezésnél csupán csipegetést vártak el. A fűző miatt nem is igen tudtak volna jóllakni…

Ha profilból szemlélünk meg egy arcot, láthatjuk, hogy az illető ajkai mennyire állnak előre az arc síkjából. Szó szerint vehetjük a szólásmondást, miszerint van, akinek előbb jár a szája mint az esze! Vagyis a homlok síkjánál jóval előrébb álló ajkak gazdája hajlamos lehet a meggondolatlan fecsegésre.

Van, akinek az alsó ajka áll jóval előrébb, mint a felső. Ilyen a híres „Habsburg-száj”, amely az uralkodócsalád tagjainál évszázadokon át, generációkon keresztül öröklődött, olykor szinte karikatúra-szerűen meghatározva az arc jellegét. Figyeljük csak meg, mely élőlényeknek ilyen a szája! A bulldog, vagy a piranha nevű ragadozó halféle híres arról, hogy amit megragad a fogaival, azt nem engedi el, nem is tudja elengedni. Az ilyen szájjal rendelkező ember hasonló tulajdonságokkal bír. Szívós, szeret megszerezni és birtokolni dolgokat, és ami az övé, azt nem adja! Nem okvetlenül rossz tulajdonságok ezek, sok híres műgyűjteményt köszönhet a világ ilyen arcberendezésű embereknek.

Ennek ellentéte, amikor a felső ajak szinte ráborul az alsóra, a csecsemőkéhez hasonlít. Az ilyen „csecsemő-száj” felnőtt gazdájára is jellemzőek lehetnek a csecsemős tulajdonságok: szereti, ha dédelgetik, kényeztetik, ha nincs sok felelősség a vállán, ha nem várnak el tőle túl sok komolyságot.

Ha már az állatokat említettük, figyeljük csak meg a kígyó száját: van rajta egy kicsiny lyuk, amelyen a nyelvét kiöltögeti. Vannak hasonló szájú emberek is: csukott ajkak mellett is megfigyelhető ez a lyukacska. Figyeljünk, ha például üzleti megállapodásra vagy lelkizésre készülünk vele: nem biztos, hogy a jelleme is hasonlatos a kígyóéhoz – ravasz, intrikus –, de egy kis óvatosság nem árt.

Az ajkak találkozásának vonala rendszerint egyenes vagy enyhén ívelt. Vannak azonban, akiknél egy szabályos hiányjelet formáz ez a vonal. Az ilyen személyek valóban sok – képzelt vagy valós – hiány érzésével küzdenek, ezért hajlamosak lehetnek a vég nélküli, keserű panaszra.

Az ajkak teltsége talán a legfontosabb kihívás a „szép ipar” számára. Mindenki szeretne dús, kívánatos, telt ajkakat. Olyannyira, hogy van, aki szilikon-injekciókkal pótolja azt, ami az ajak izomszövetéből hiányzik. A szexi ajkak valóban kívánatosak, és ősrégi szexuális asszociációkat jeleznek – nem véletlenül létezik a „szeméremajak” szó… A piros rúzs kívánatossága is erre vezethető vissza. (A rúzs – rouge – szó eleve pirosat jelent franciául.) A telt ajkak nagylelkűséget, adakozó hajlamot jelentenek, a testi szerelemben is. Elsősorban természetesen nőkkel kapcsolatos kívánalom ez, és elsősorban a nőkre is jellemző.

A telt felsőajak gazdája verbális típus. Ez azt jelenti, hogy igazából beszéddel tudja kifejezni magát. Ha valamilyen lelki bánat gyötri, jó, ha talál valakit, akinek megnyílhat, és elmondhatja, mi az, ami „bántja a csőrét”. Sokszor egyszer csak kimondja azt is, ami a megoldást hozza, tehát nem is kell neki tanácsot adni – magától jön rá, de ehhez beszélnie kell. Valóságos áldást jelenthet számára tehát egy türelmes barátnő, aki végighallgatja. A keskeny felsőajak tulajdonosa viszont alapvetően nem szeret beszélni. Belőle bizalmas vallomást előhúzni szinte lehetetlenség. Nem véletlen, hogy a férfiak szája rendszerint ilyen.

Érdekes megfigyelés, hogy ha valakinek lenne mondanivalója, de hallgatást kényszerít magára, rendszerint beharapja, behúzza – keskenyebbé teszi – a felső ajkát.

A telt alsó ajak hagyományosan a bőkezűség jele. Megfigyelhető, hogy az aluljárók kéregetői ösztönösen megtalálják a telt ajkú „áldozatot”, akiben lelkiismeret-furdalást kelt, ha megtagadja az adományt. Könnyű visszaélni a telt alsó ajkú ember adakozó hajlamával, ezért jó, ha vigyáz arra, hogy ne szórja szét „kincseit” a világban. Jó kérdés lehet számára, hogy vajon kap-e is, vagy mindig csak ad? Erénye ennek a vonásnak a nagyvonalúság, nagylelkűség, amelyek igen vonzóvá teszik az illetőt.

A keskeny alsó ajak gazdája viszont nehezen ad. Úgy érzi, hogy bármi, amit megszerzett, keserves munka eredménye, így nem adhatja oda csak úgy. Ez vonatkozik az illető értéktárgyain, pénzén kívül az idejére is! Igazi „anyósszájról” van szó. Keskeny ajkú ismerősünktől kapott ajándéknak, jó szónak, együttérzés kifejezésének háromszorosan kell örülni!
Aki nem akar adni, ösztönösen behúzza, megfeszíti, vagy beharapja – keskenyebbé teszi – az alsó ajkát.
A szépítő munkája során gyakran találkozhat olyan érettebb hölgyekkel, akiknek az ajka körül egy fehéres vonal és finom ráncok sora jelzi, hogy valaha hol húzódott az ajak szegélye. A régen teltebb ajak, ami idősebb korra visszahúzódott, jelzi, hogy a bőkezű és készségesen adó fiatal nő élete során tapasztalatai miatt egyre inkább úgy döntött, hogy meggondoltabban fog viselkedni, visszafogottabb lesz megnyilatkozásaiban. Szó szerint „behúzta az ajkait”.

A szájszegély – mosolytól függetlenül is – lehet eleve felfelé görbülő. Az ilyen ember optimistán szeret beszélni, függetlenül attól, hogy hogyan áll a helyzet.
Ezzel szemben a legörbülő szájszélű ember a negatívumokat teszi szóvá. A legörbülő szájú ember nemigen hisz a „happy end-ben”.

Olyan is előfordul, amikor az egyik szájszél felfelé, a másik lefelé görbül. Az ilyen aszimmetria mögött központi idegrendszeri kiegyensúlyozatlanság áll. Szó szerint egyszerre sír és nevet. Jellegzetesen ilyen szájszegélye van Rowling asszonynak, a Harry Potter kötetek írónőjének – a kettősség: a mese elbájoló volta, a humor és a gyász, a rémisztőség egyaránt jelen van könyveiben is.

Végül is, bármilyen is legyen egy ajak, mindenképpen vonzó lehet, illetve még vonzóbbá lehet tenni „optikai trükkökkel”. A száj a kapcsolatunkat fejezi ki a világgal – ha ez a kapcsolat jobbá válik, szájunk magától is észrevehetően kisimul és teltebbé válik.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: